NAŠE PRIČE


Intervju sa Brankicom Stankovic, novinarkom B92 i autorkom emisije Insajder, koja je pored domaćih i medjunarodnih priznanja, dobitnica prestižne svetske nagrade Nagrade za hrabrost koja joj je dodeljena u Njujorku.
Intervju radio Đorđe Marinković kao moderator na tribini “Prepreke istraživačkog novinarstva” na Fakultetu političkih nauka u novembru 2015. godine.

1. Da li mislite da su mediji u Srbiji dovoljno slobodni?

Pa znate kako, mislim da svaki novinar i urednik sam odlučuje koliko ce biti slobodan u izveštavanju o nečemu. Iskreno, ja nisam imala tih problema i ako nas, ekipu Insajdera pitate, svako će vam reći da cenzure nije bilo. Međutim, cenzura danas svakako postoji, tačnije više je rec o autocenzuri, iz straha da će imati problema od strane vlasti urednici sami odlučuju da ne idu do kraja u istraživanju i objavljivanju.

2. Kakve osobine mora da ima novinar da bi bio deo Brankicine ekipe?

Uh, kakvo pitanje. Pa najbolje bi bilo da pitate moje saradnike Mišu i Miru. Ja bih vam rekla da novinar mora pre svega da zna šta želi da postigne u ovom poslu i da bude istrajan u tome. Što se tiče ličnih osobina, mi u ekipi Insajdera se svi razlikujemo po tom pitanju tako da ne postoje idealne osobine konkretno.

3. Koliko dugo traje snimanje jedne epizode Insajdera?

To najviše zavisi od teme koju obrađujemo. Nekada sve ide po planu i brzo prikupimo materijal i samo snimanje epizode bude brže. A nekada se desi, kao u slučaju kada smo radili temu o farmakoloskoj mafiji, da se sve to odužu iz raznih razloga. Sve u svemu, prosečno snimanje epizode bude oko 5, 6 meseci.

4. Koja je najveća prepreka na koju ste naišli baveći se istraživačkim novinarstvom?

Bilo je puno prepreka, nekada su to ljudi koji ne žele da sarađuju ili koji otežavaju istraživanje, a nekada su to institucije koje ne žele da nam omoguće pristup informacijama koje su nam potrebne. No, svaku prepreku smo do sada uspešno zaobilazili, to pokazuje i činjenica da nemamo ni jedan izgubljen slučaj na sudu a bilo ih je puno.

5. Zbog čega se ne emituju nove epizode Insajdera?

Trenutno smo u pregovorima sa B92 i videćemo sta će biti. Naš stav je da ne možemo da se emitujemo na televiziji na kojoj ce pre nas ići Veliki Brat. Jedna od opcija da će nas prebaciti na B92 Info ali opet ni nije sigurno. Svakako, Insajder ce postojati makar i kao samostalni projekat. Radimo na tome da stvorimo aplikaciju Insajder na kojoj će se naći naše epizode i koje će izlaziti jednom dnevno ali će biti kraće. Videćemo.

6. Da li ste imali ponude prelaska na druge TV stanice?

Iskreno, oduvek smo imali odlične uslove ovde na B92, čak i iznad očekivanja , tako da nismo previše razmišljali o tome. Videćemo u budućnosti kakav vid saradnje ćemo imati sa njimai gde ćemo se emitovati.

7. Da li mislite da se odnos države prema huliganima promenio u odnosu na pre par godina?

Pa kao što možete primetiti po dešavanjima u skorije vreme svakako da se nije promenio. Možda ima manje nereda i ubistava od strane huligana ili jednostavno nema ko će to da istraži i objavi. Svedoci smo da sve više dolazi do saradnje između klubova sa navijačima , kao i da država nema adekvatne odgovore na to kako zaustaviti huliganizamCreated by EasyStudent.rs